ogo BCvK kooiker voor mobiel

BELGISCHE CLUB VOOR KOOIKERHONDJES

Het kooikerhondje

Geschiedenis

Kooikerhondjes behoren tot een oud, Nederlands ras. Op schilderijen van 17e eeuwse meesters, o.a. Vermeer, Steen en op familieportretten uit de 18e en 19e eeuw komen kleine spioenen, spaniels voor die veel op de huidige kooikerhond lijken. In Nederlandse musea, zoals o.a. het Mauritshuis in ’s Gravenhage, paleis Het Loo in Apeldoorn en het rijksmuseum te Amsterdam, vindt U verscheidene kunstwerken waarop kooikerhondjes zijn afgebeeld. In het Oranje-Nassau-museum bij de ruïne van Slot Dillenburg hangt een afbeelding van een verschrikte Willem van Oranje, zojuist in het holst van de nacht van een moordaanslag gered door het waakzame kooikerhondje naast zijn bed.

Het vrolijke huisgezin (Jan Steen)
'Het vrolijke huisgezin' van Jan Steen (1626 - 1679)

Mevrouw M.C.S. Baronesse van Hardenbroek van Ammerstol

heeft zeer veel gedaan om het bijna uitgestorven ras te behouden en op te bouwen.
Met behulp van een marskramer, die zij een lokje haar en een afbeelding van het kooikerhondje meegaf,
slaagde zij erin enkele bruikbare exemplaren op het platteland op te sporen.

Tommie

Het teefje Tommie, uit Friesland (Nederland), werd zo de stammoeder van de naoorlogse kooikerhondjes.

In 1966 werd het ras voorlopig erkend en werden de voorlopige raspunten vastgesteld.

In 1971 kwam de officiele erkenning met de nu geldende raspunten.

Stammoeder Tommie

Raskenmerken

onderlijning met poot

Algemene typering

Schofthoogte: 35 tot 40 cm. Middelmatige lange, goed aansluitende beharing. Kleur: wit met oranjerode platen. Amandelvormige donkerbruine ogen met een vriendelijke uitdrukking. De oren, die lang behaard zijn, worden tegen de wangen gedragen; zwarte haarpunten (oorbellen) zijn gewenst. Bevederde staart met een witte pluim. Een kooikerreutje is veelal wat groter dan een teefje. Het kooikerhondje is permanent verharend, maar een teefje verhaart nog wat meer dan een reu.

Karakter

Het is een lief, vrolijk en pittig hondje, attent en intelligent, dat in hoge mate bereid is om voor de baas te werken. Hij is goed waaks, maar slaat alleen aan als er reden voor is. Hij is gevoelig voor lawaai en harde woorden. Het is geen allemansvriend. Hij is aanvankelijk terughoudend tegenover vreemden, kinderen en andere honden. Afhankelijk van het temperament zal hij vluchten of grauwen als hij zich onzeker voelt. Qua karakter ontlopen de beide geslachten elkaar niet veel. Uiteraard heeft u bij een teefje te maken met optredende loopsheden. Een reu is standvastiger qua karakter, maar heeft soms wat meer dan teefjes de neiging om de baas in huis te worden. Dit is met een consequente aanpak echter prima op te vangen.

Reu / teef

Qua karakter ontlopen de beide geslachten elkaar niet veel. Uiteraard heeft u bij een teefje te maken met optredende loopsheden. Het kooikerhondje is permanent verharend, maar een teefje verhaart nog wat meer dan een reu. Een reu is standvastiger qua karakter, maar heeft soms wat meer dan teefjes de neiging om de baas in huis te worden. Dit is met een consequente aanpak echter prima op te vangen.

Voeding

Sobere voeding, van goede kwaliteit, zorgt voor een slanke gespierde hond, die graag en gemakkelijk beweegt. Afhankelijk van het geslacht en de grootte zal een kooikerhondje niet meer mogen wegen dan 9-11 kg.

Opvoeding en training

In vorm van spel, cursussen op gebied van gedrag, gehoorzaamheid en behendigheid, speuren en zoeken zal u kunnen werken aan de opvoeding van uw pup. Samen met de baas is het zijn lust en leven. Vanaf ongeveer 9 weken kunt u op puppy-cursussen samen aan de slag. Het is heel belangrijk. Het gezamenlijke einddoel is een vriendelijke, gehoorzame hond die overal met het gezin mee naar toe kan, omdat hij goed opgevoed is. Overigens kan de hond, als dat eens nodig is, ook heel goed alleen thuis blijven. Een goede opvoeding in de eerste twee jaar zorgt ervoor dat u jaren (sommige kooikerhondjes worden wel 16 jaar en ouder) plezier van uw hond kunt hebben.