ogo BCvK kooiker voor mobiel

BELGISCHE CLUB VOOR KOOIKERHONDJES

Frequent Asked Questions

Inhoud

Waarom een (kooiker)hondje mét stamboom?

Wij zijn de enige door Sint-Hubertus erkende rasvereniging voor Kooikerhondjes.
Sint-Hubertus – KKUSH – is op zijn beurt de enige erkende FCI organisatie in Belgie.

 

Een FCI-stamboom en een nestje gefokt volgens de richtlijnen van de Belgische Club voor Kooikerhondjes biedt u een meerwaarde:

    – U krijgt de garantie van de fokker dat de ouderdieren getest zijn op de meest voorkomende ziekten die specifiek zijn voor het ras.

    – Bij de keuze van ouderdieren zorgt de fokker er voor dat de bloedlijnen voldoende divers zijn.

    – De stamboom van uw hond garandeert dat de afstamming van uw hond geverifieerd is door een DNA-test.

    – De stamboom van uw hond garandeert dat de ouderdieren in het bezit zijn van een door het FCI erkend fokattest.

    – De ouderdieren van uw puppy voldoen aan de internationale rasstandaard van het Kooikerhondje.

      Hiervoor hebben de ouderdieren deelgenomen aan een FCI erkende rasshow waar ze minstens een Kwalificatie “Goed” behaald hebben bij een door het FCI erkende keurmeester.


Enkel een fokker die volgens deze regels fokt zal u kunnen garanderen dat u een gezond Kooikerhondje in huis haalt!

 

Wij als Belgische Club voor Kooikerhondjes werken nauw samen met onze collega s van de Nederlandse Vereniging voor Het Kooikerhondje. Wij kunnen terugvallen op de jarenlange expertise van deze mensen en werken met hen samen aan het internationale clubregister van Kooikerhondjes waarin alles over de afstamming en gezondheid van de geregistreerde FCI bloedlijnen te vinden is.

 

Indien u hondenschool wil volgen, een hondensport wil beoefenen of competitie wil doen met je kooikerhondje, dan is die FCI-stamboom vaak ook een must.

logo FCI

Hond zonder stamboom

Opgenomen worden in het LOSH stamboek voor honden zonder stamboom geldt enkel voor honden van Belgische eigenaars. Het is de bedoeling om honden die raszuiver zijn, op te nemen in het register.

Voorwaarden :

2 x “ZEER GOED” behalen op een Belgische officiële tentoonstelling,erkend door KMSH.  De hond moet minimum 15 maand oud zijn voor zijn eerste tentoonstelling.  De hond moet voorzien zijn van een elektronische chip die op de tentoonstelling zal gecontroleerd worden.  Wanneer de hond voldoet aan al deze voorwaarden kan hij in het RISH ingeschreven worden.  Het RISH is het initiële register van de KMSH.  Op het RISH inschrijvingsbewijs staat vermeld dat de afstamming en de fokker onbekend zijn. 

Wil men met een dergelijke hond een nestje fokken en wil men voor de pupjes een stamboom verkrijgen, dan moet de andere hond een FCI-erkende stamboom bezitten.  De pupjes uit een dergelijke combinatie krijgen een speciale stamboom.  Honden die een RISH-certificaat hebben, mogen deelnemen aan tentoonstellingen maar de eventueel behaalde kampioentittels worden niet gehomologeerd door de FCI.  Op de website van de KMSH kan je de nodige formulieren terugvinden om de aanvraag tot het inschrijven in het RISH te bekomen.  Op de tentoonstellingen moet je een speciaal ontworpen formulier laten invullen en ondertekenen. Dit formulier kan je eveneens op de website terugvinden.  Druk dit formulier af en neem het mee naar de tentoonstelling.  Zorg dat het zorgvuldig ingevuld is en voorzien van de nodige stempels en handtekeningen.